Kleurrijk monumentaal ontwerp van Studio Ramin Visch
Studio Ramin Visch heeft voor de aula van de Dr. Mollercollege en Walewyc-Mavo in Waalwijk een zinnenprikkelende verblijfsplek ontworpen. De aula vormt de verbindende schakel tussen twee bouwvolumes en wordt gebruikt door de leerlingen van beide scholen.
Totstandkoming van de opdracht
Het concept voor de kunstopdracht in de aula is naar een idee van impresariaat Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl(KB-GP) ontwikkeld. Zij heeft de opdrachtgever geadviseerd om voor de aula een integrale ontwerpopgave te ontwikkelen, waar kleur een leidende rol speelt. Hier lag een kans om de aanvankelijk wit bedachte ruimte te veranderen in een driedimensionale kleurrijke omgeving. Hiervoor werd een architectonische kleurtoepassing geadviseerd, die invloed heeft op de sfeer, ruimtelijkheid, monumentaliteit en de structuur.
Gabi Prechtl, directeur/eigenaar van Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl :”We wilden een aula ontwikkelen met een stevige identiteit waarin de ontmoeting van de leerlingen centraal staat. Een aulaals sociale hotspot die beide scholen op een harmonischemanier met elkaar verbindt.Kleur kan daarbij een zeer waardevolle functie vervullen en wordt mijns inziens veel te weinig ingezet als integraal middel om een ruimte goed vorm te geven. Een goed kleurconcept luistert naar een zuivere ruimtelijke analyse en vraagt om inzicht wat het effect van kleur kan zijn. Wij zijn dan ook op zoek gegaan naar een ontwerper die deze kwaliteiten bezit en die dit weet te verbinden met sociale functionaliteiten.”
Opdracht aan Studio Ramin Visch
Daarom stelde het impresariaat KB-GP de ontwerper Studio Ramin Visch voor. Zijn werk kenmerkt zich door heldere visies, waarin hij sterke uitspraken niet schuwt. Visch houdt van kleur, van grote lijnen en van inventieve oplossingen voor verschillende functies. Dat wordt samengebald in een ogenschijnlijk eenvoudige ontwerpen.
Voor Waalwijk kreeg hij de opdracht om voor de complexe ruimte van de multifunctionele dynamische aula – die tevens de entree van de school is waar alle verkeerstromen doorheen gaan, die toegang biedt tot beide vleugels en de verdiepingen en alle lockers herbergt – een samenhangend ontwerp te maken. Voor de aulafunctie diende Visch rekening te houden met leerlingenaantallen van tussen de 600 tot 1000 leerlingen. Bovendien zou de aula ook geschikt moeten zijn voor allerlei verschillende samenkomsten, zoals ouderavonden, toneelvoorstellingen en diploma-uitreikingen.
Ontwerp
Het ontwerp en indeling van de ruimte stond vast en was voor Visch een gegeven. Wel kon hij gebruik maken van vele onderdelen die qua materialisatie in het bestek waren opgenomen, maar die qua kleur nog konden worden aangepast, zoals;
- Kleuren van (giet)vloeren
- Kleuren van HPL-beplating van de trappen en balustrades
- Sauswerk van wanden
- Schilderwerk van deuren en kozijnen
- Kleur van het theater en balies (uitgiftebalie, conciërge, informatiebalie).
- Kleuren van lockers
- Ontwerp en aanschaf van meubilair
Opdracht
Door de positionering van de aula in het gebouw is er sprake van een erg hoge dichtheid van zowel activiteiten als leerlingen. Om hier grip op te krijgen is Visch begonnen om de ruimte te ontrafelen, zowel qua functies als het gebruik. Zo ontstonden er bruikbare kaders die sociaal en visueel van aard zijn. Zo zou het atrium een fijne plek moeten zijn waar leerlingen graag naar toe trekken om elkaar te ontmoeten in verschillende samenstellingen. Kunnen kijken en bekeken worden, ontspanning bieden en een veilige en herbergzame plek zijn. De uitstraling zou zowel vol als leeg een sterk beeld moeten opleveren, er verleidelijk en fris uitzien, eigentijds én tijdloos zijn en vooral een echt hart van de school moeten vormen.
Kleuren
Dat leverde zoneringen op die zichtbaar gemaakt konden worden door middel van grote kleurvlakken. Vervolgens is hij gaan experimenteren met verschillende kleurvarianten, waarbij voor hem van meet af aan duidelijk was dat het een rustig, maar kleurrijk pallet zou worden. Dit heeft geleid tot een overzichtelijk ontwerp waarbij de kleuren de ruimte structureren. De eerste schil wordt gevormd door gele balustrades die als eerste in het oog springen. De tweede schil wordt gevormd door de blauwe achterliggende wanden die naar achteren lijken te wijken.
De omlopen zijn op alle verdiepingen groen en het verdiepte plein op de begane grond is lichtblauw. Het blok waar de informatiebalie, de conciërge, de uitgiftebalie en het theater zijn ondergebracht is oranje van kleur. En tot slot verbinden de lichtblauwe trappen als twee watervallen de ruimte over de gehele hoogte. De twee kopse wanden en het sheddak blijven wit.
Op alle verdiepingen zijn lockers ondergebracht die veel ruimte opeisen. Visch heeft deze bijna onzichtbaar in het ontwerp opgenomen, door ze dezelfde kleur te geven als de achterliggende wanden. Een simpele, maar zeer effectieve ingreep.
Meubels
De volgende opgave was om de grote hoeveelheden leerlingen een verblijfsplek te geven zonder de verkeerstromen te hinderen. Het was evident dat de gebruikelijke opstelling met tafels en stoelen de ruimte zou barricaderen en bovendien qua capaciteit ontoereikend zou zijn. Om die reden is ervoor gekozen om de omlopen op de eerste en tweede verdieping ook in de pauzes open te stellen voor de leerlingen. Hierdoor kreeg de ruimte plotseling een functie als een theater, waar de leerlingen zelf kunnen kiezen waar ze willen zitten. In de luwte van het eerste of tweede balkon of midden in de spotlight op het plein. Zitgelegenheden in de vorm van vaste lange banken zijn in de omlopen bij de balustrades geplaatst als veilige uitkijkposten. Op het plein zijn, midden in het zicht, de banken als uitvergrootte mikadostokken uitgestrooid. De kleuren van de meubels vormen een rustige aanvulling op de reeds gebruikte kleuren.
Samenwerking
Voor de ontwikkeling van de kunstopdracht is een tijdelijke werkgroep samengesteld bestaande uit leden van de school, het architectenbureau, het impresariaat en de ontwerper zelf. Het ontwerpproces van Visch heeft zich in een voortdurende dialoog met deze werkgroep ontwikkeld. Bijzonder aan deze opdracht is de mogelijkheid geweest van een deelopdracht aan Studio Ramin Visch voor de aula, binnen het grote architectonisch ontwerp van RoosRos Architecten.
Hans Roest, RoosRos Architecten: “We werken als architectenbureau vaker samen met interieurarchitecten en kunstenaars aan onze ontwerpen, maar nog niet eerder met zo’n omvangrijke en -voor het interieur- beeldbepalende deelopdracht. We waren natuurlijk nauw betrokken, maar desondanks bleef het voor ons heel spannend om een deel van het project ‘uit handen te geven’. Gedurende het proces was echter voldoende ruimte voor feedback en wederzijdse inspiratie. En zijn we trots op het uiteindelijke resultaat.”
Ramin Visch:” Het was voor mij een zeer dankbare taak om de impliciet aanwezige architectuur van de aula expliciet te maken d.m.v. kleur. Dat zichtbaar maken wilde ik zo rustig mogelijk doen, omdat de architectuur van de aula over licht- en ruimtelijkheid gaat. Dat beeld wilde ik versterken. Tijdens mijn kleurexperimenten bleek dat kleuren snel te zwaar worden in deze grote, hoge ruimte. Daarom is het een licht -pastelachtig- pallet geworden dat speelt met het invallende licht en naarmate je hoger in het gebouw komt steeds ijler en rustiger wordt qua kleur. De nagenoeg vierkante ruimte geeft optimale vrijheid om de kleuren vanuit verschillende perspectieven te zien, waardoor steeds wisselende kleurcombinaties ontstaan. Ook dat draagt bij aan de leesbaarheid en levendigheid van de ruimte.
Voor de schoolbetekende het ontwerpproces een bijzondere ervaring. Werkgroeplid Chris Vennekens: “Bij de start ervan is onze focus op een gekleurde vloer in een wit atrium aanzienlijk verruimd en heeft het impresariaat ons overtuigd van de meerwaarde van het atrium als een gekleurde driedimensionale ruimte: van “vierkant” naar “kubus” als het ware. De functie van het atrium als kloppend hart van de school wordt daardoor in hoge mate versterkt.”
Opdrachtgever: |
OMO Scholengroep de Langstraat |
Project: |
Integraal kleurontwerp en meubilair, Aula
Dr. Mollercollege, Walewyc-Mavo |
Interieur architect: |
Studio Ramin Visch |
Projectteam: |
Ramin Visch, R. Abbenbroek |
Architect: |
RoosRos Architecten |
Kunstadvies: |
Impresariaat Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl |
Omvang: |
1.650 m² |
Project start: |
2014 |
Project gereed: |
2015 |