Vandaag is er gestart met de sloop van het interieur van het Maritiem Museum Rotterdam. Helaas!

Gedurende tien jaar heeft het ontwerp van Studio Ramin Visch bezoekers en passanten verleid om naar binnen te gaan. Dat is gelukt: het museum wordt jaarlijks door 130.000 bezoekers bezocht en heeft kinderen en hun(groot)ouders als kerndoelgroep. Het museumbezoek wordt zeer positief beoordeeld en gewaardeerd door de museumbezoekers. Link naar project:

http://bit.ly/2PyAvYd

Midden in stedelijk groen

De Monicahof ligt in hartje Utrecht, te midden van een jaren woonwijk met jaren zestig-kantoorpanden. Op de plek waar vroeger een neogotische kerk stond, bevindt zich nu een binnenhof met speeltuin, grasveld en voetbaldoeltjes. De gemeente heeft de hof opgeknapt tot een groene oase. In 2007 vroeg de opdrachtgever mij om een ontwerp te maken voor een appartementengebouw voor starters en studenten, ter vervanging van het half ingestorte parochiehuis aan de zuidkant van de hof. De nieuwbouw moest ruimte bieden aan zes appartementen en twee kantoorunits. Dat betekende dat het ontwerp meer de hoogte in moest, van 7 naar 12 meter. Dat kon, omdat de omringende bebouwing in de nabije omgeving ongeveer even hoog is.  

Samenspraak

Omdat rust deze plek zo bijzonder maakt, heb ik gezocht naar een heldere, maar terughoudende vormentaal. De voetafdruk op de begane grond wilde ik klein houden – de oorspronkelijke bouwlijn volgend – en het groen volledig intact. In totaal maakte ik door de jaren heen drie verschillende ontwerpen. Op deze dicht bewoonde plek bleek het extra belangrijk om de omwonenden mee te krijgen. Tijdens buurtbijeenkomsten hebben we goed geluisterd naar bezwaren, zoals de vrees voor aantasting van het groen en voor bouwoverlast. Op die manier is het appartementengebouw uiteindelijk in samenspraak met bewoners en gemeente ontwikkeld. 

Het ontwerp

Het huidige ontwerp biedt ruimte aan woonunits van 50 vierkante meter. Met hun grote ramen aan de voorkant hebben ze een geweldig zicht over de groene binnenhof. Deze per twee geschakelde tiny houseshebben een volledig afgewerkt interieur, met badkamer, keuken en inbouwkasten. Een warme sfeer wordt opgeroepen door de houten wanden. Om het gebouw te laten opgaan in de omgeving heb ik de vorm zo zacht mogelijk gehouden, met afgeronde hoeken en een houten gevelbekleding. Daarbij is gekozen voor een houtsoort die in de loop der tijd fraai zal verweren. Het gebouw zal straks een mooie bekroning zijn van de gerenoveerde Monicahof.    

Medio december starten we met de bouw.

Volledige verbouw inclusief uitbouw van Monumentaal pand in Rotterdam. Omvang: 236 m²